Església de Santa Maria de Robines. Marededéu morta

Descripció

Ñ1I2366 MAREDEDÉU MORTA DE LA PARROQUIAL DE BINISSALEM
Imatge de la Marededéu jacent, amb les parpelles closes i les mans juntes sobre el pit en actitud de concentració i de pregària. L’embolica un mantell daurat, amb les vores decorades amb una sanefa de motius geomètrics en relleu treballats en la mateixa fusta; les voltes del mantell són de color blau marí amb estels daurats. Sota el mantell, presenta un cobricap i un mantell curt; ambdues peces són blanques i el mantell curt duu les vores daurades i està cobert d’estels daurats. La Marededéu vesteix una túnica daurada, cenyida amb una corretja que li arriba fins als peus; dita corretja és daurada i està treballada en relleu en la mateixa fusta. Sols sobresurten damunt les robes la cara, les mans i els peus nus.
La corona és de fusta daurada i policromada, molt treballada per ambdues cares. Està formada per un cercle de fusta retallat a la part corresponent al cap; se sosté mitjançant una barreta de ferro que s’insereix en un orifici del cap de la imatge. La part davantera presenta un fons blau dividit en dues franges concèntriques, la primera amb una inscripció en lletres gòtiques i la segona amb raigs i estels pintats en daurat. Del cercle sobresurten raigs i estels daurats amb capets d’àngels i una creu al centre. Pel que fa a la part posterior, el cercle, també pintat en blau marí, apareix dividit en tres franges, la primera amb un àngel amb les ales desplegades, la segona amb una inscripció en lletres gòtiques i la darrera amb raigs i estels.

PLAÇA DE L’ESGLÉSIA, 22 (ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA DE ROBINES)
BINISSALEM

General
Objectes: MAREDEDÉU MORTA
Seccions: ESCULTURA
Assignació: GABRIEL MÒGER II
Època (classificació): s. XVI (1a meitat)
Tècniques: DAURAT; TALLA POLICROMADA
Suports: FUSTA

Mides i marques
Alt: 81
Llarg: 220
Ample: 58,5
Descripció i ubicació: Corretja: «Sancta Dei Genitrix, exaltata super choros angelorum ad celestia regna» (Santa Mare de Déu, exaltada per damunt els cors dels àngels en el regne celestial). Baix dels peus: «Res miranda sol de Stella exiet. Ave» (Cosa admirable: el sol surt de l’estrella. Salve) Corona: «Haec est illa quae meruit coronari stellis duodecim» (Aquesta és la que meresqué ésser coronada amb dotze estels).

Intervencions
Estat actual: BO
Observacions: Es tracta d’una imatge en bon estat de conservació, tot i que l’entorn en el qual es troba no resulta completament favorable per a la seva preservació. La imatge es troba exposada sense cap tipus de protecció.
Realitzades: Restaurada el 1999 (amb motiu de l’exposició Mallorca gòtica)

Administració
Nº Inventari: MDM 0018

Varis
Ubicació topològica: SALA DEL MUSEU (SALA SITUADA A LA DRETA DEL PRESBITERI)
Observacions: FESTA. Des de l’any 2003, no es munta l’escenografia a causa del mal estat del llit de la Marededéu. Abans es muntava el llit als peus de l’església al centre de la nau. UBICACIONS ANTERIORS: Es té per tradició que aquesta imatge precedeix del convent dels dominics de Ciutat.
Bibliografia:
Mallorca gòtica (catàleg de l’exposició a Barcelona i Palma, 1998-1999). – Palma: MNAC-Govern Balear, 1998, pàgs. 266-268.
Exposicions:
Mallorca gòtica, Barcelona MNAC-Palma Llotja, 17 de desembre de 1998 al maig de 1999.
Data de presa de dades: 22/04/04

Responsabilitat de la fitxa: Consell de Mallorca
Redacció inicial: 2004
Publicació: 01/10/21