Església de Sant Vicenç Ferrer. Marededéu morta

Descripció

51 • Ñ1I2656 MAREDEDÉU MORTA DEL CONVENT DELS PARES DOMINICS
Data: 26/01/2005
Autor: 0000296 • JAUME MARTORELL BORRÀS
Autoria: Marià Carbonell fa referència a que «A. Furió esmenta un Jaume Martorell, escultor de prestigi de l’inici del segle XVIII, autor de diverses obres del convent dels dominics de Manacor: la Mare de Déu morta i les decoracions en pedra de la capella del Roser. Tanmateix, podria tractar-se d’una confusió, perquè aquelles obres s’han atribuït a altres artistes i perquè ningú més ha parlat de l0existència de l’artista». Segons Gaspar Munar, l’autor de la Mare de Déu morta és Jaume Martorell.
Adreça: PLAÇA CONVENT, S/N (ESGLÉSIA DEL CONVENT DELS PARES DOMINICS), MANACOR
Ubicació topològica: CAPELLA DEL SANT CRIST (SEGONA CAPELLA DE LA DRETA)
Bibliografia:
CARBONELL, Marià. «Martorell Fiol, Josep», a Gran Enciclopèdia de la Pintura i l’Escultura a les Balears, volum 3, pàg. 94.
MUNAR OLIVER, Gaspar. Devoción de Mallorca a la Asunción. Palma: Imprenta SS. Corazones, 1950, pàg. 141.
Observacions: FESTA ACTUAL: A l’actualitat, no es fa la festa. Gaspar Munar diu que s’exposava sobre llit artístic adornat amb quatre àngels.
Seccions: ESCULTURA
Objectes: MAREDEDÉU MORTA
Matèries: FUSTA; SEDA
Tècniques: ESCULTURA POLICROMADA
Cronologia (classificació): s. XVIII
Descripció de mides: Les que es donen són les de l’urna.
Alt (cm): 80
Ample (cm): 200
Fons (cm): 77
Estat actual: 31 • BO
Observacions a l’estat actual: Pel que fa a les parts d’escultura exempta, com són el cap, els peus i les mans, presenten un bon estat de conservació; brutícia superficial generalitzada. La part de les vestidures formades per teixits de diferents composició, presenten alguns orificis per efectes de l’atac biològic, però estan en bon estat de conservació.
Intervencions recomanades: Neteja superficial. Ubicació en un entorn favorable per a la conservació. Evitar sobretot l’exposició a la llum natural o artificial i la humitat.
Protecció específica: 05 • INVENTARI DE LES MAREDEDÉUS MORTES DE MALLORCA
Núm. Inventari: MDM 0071
Descripció: Imatge de la Marededéu jacent, amb les parpelles closes i les mans una damunt l’altra sobre el ventre. A diferència de la majoria de les imatges inventariades, aquesta Marededéu sembla una figura ‘de bulto’, això és amb el cap, les mans i els peus de talla i la resta del cos feta mitjançant una estructura vestida amb robes. Duu un mantell blau amb les vores rematades amb una rada daurada. Sota dit mantell vesteix una túnica i un cobricap blancs, sense cap mena de decoració. Duu una corona consistent amb un cèrcol de metall amb estels. No duu els peus nus, sinó que calça unes sandàlies fetes amb tela constituïdes per dues llenques blanques amb ornamentació daurada. La imatge es troba dins una urna molt senzilla encastada a l’altar de la capella del Santcrist.

Responsabilitat de la fitxa: Consell de Mallorca
Redacció inicial: 23/06/05
Publicació: 01/10/21