Església de Nostra Senyora dels Dolors. Marededéu morta

Descripció

51 • Ñ1I2653 MAREDEDÉU MORTA DE LA PARROQUIAL DELS DOLORS DE MANACOR
Data: 26/01/2005
Autor: 0000178 • ANÒNIM
Adreça: PLAÇA ENGINYER BARCELÓ, 1 (ESGLÉSIA PARROQUIAL DE NOSTRA SENYORA DELS DOLORS), MANACOR
Ubicació topològica: CAPELLA DE L’ASSUMPTA (TERCERA DE LES CAPELLES DE LA BANDA DRETA DEL TRANSSEPTE)
Observacions: FESTA ACTUAL: El llit és un cadafal improvisat i el posen al centre de la nau. Quan Gaspar Munar va realitzar el seu estudi, la Marededéu morta s’exposava sobre un llit del final del segle XVI adornat amb conopeu i amb dos àngels de mida natural al costat de la capçalera sostenint un cirial. Tenim una imatge corresponent a la festa de l’any 2003 on es veu la Marededéu mort sobre un cadafal senzill envoltat de cossiols de bellveures i amb dos àngels a la capçalera. Sembla que el llit s’ha perdut però els àngels deuen ser els mateixos que va veure el pare Munar.
Seccions: ESCULTURA
Objectes: MAREDEDÉU MORTA
Matèries: FUSTA
Tècniques: TALLA POLICROMADA; DAURAT
Cronologia (classificació): s. XVI
Descripció de mides: Les que es donen són les de l’urna.
Alt (cm): 97
Ample (cm): 187
Fons (cm): 79
Intervencions realitzades: Aquesta imatge ha estat restaurada al taller de Maria del Mar Riera l’any 2004.
Protecció específica: 05 • INVENTARI DE LES MAREDEDÉUS MORTES DE MALLORCA
Núm. Inventari: MDM 0068
Descripció: Imatge de la Marededéu jacent, amb les parpelles closes i les mans juntes sobre el pit, en actitud de concentració i de pregària. Vesteix un mantell blau amb les vores decorades amb una sanefa de motius daurats pintats i remarcats amb punxó. Sota el mantell duu una túnica rosa amb decoració daurada als baixos i als punys la Verge duu el capcobert amb dues peces de roba superposades: un cobricap blanc i un mantell curt groc amb les vores amb una ornamentació consistent en una sanefa de motius daurats remarcats amb punxó. Els peus els duu nus.
La imatge es troba en una urna encastada a l’altar de la capella de l’Assumpta. Dita urna no és gaire notable des d’un punt de vista artístic; és de fusta, amb una columneta daurada de fust helicoidal a cada un dels quatre caires. La part davantera es tanca amb un vidre subdividit en quatre parts per uns arcs carpanells. El matalàs i el coixí són blancs amb les vores rematades en daurat.

Responsabilitat de la fitxa: Consell de Mallorca
Redacció inicial: 10/06/05
Publicació: 01/10/21