Església de la Transfiguració del Senyor. Marededéu morta

Descripció

Ñ1I2352 MAREDEDÉU MORTA DE LA PARROQUIAL D’ARTÀ
Imatge de la Marededéu jacent, amb les parpelles closes i les mans juntes sobre el pit en actitud de concentració i de pregària. Vesteix una túnica d’un color rosa molt clar amb les vores daurades sense cap tipus de decoració. Un mantell blau cel, també amb les vores daurades, li cobreix les espatlles i es replega sobre el ventre. A diferència de les imatges de la Marededéu morta més antigues, no duu el cap cobert; els seus cabells són castanys i els duu recollits amb un pentinat d’inspiració classicista. Els peus no estan nus, sinó que duu unes sandàlies marrons també d’inspiració clàssica.
La imatge es troba dins una urna rectangular encastada a la part inferior de l’altar de la capella de la Immaculada. Dita urna és de fusta amb els caires daurats i l’interior folrat de tela cel. La figura es troba ajaguda sobre una peça de fusta, igualment folrada de tela blau cel, a manera de matalàs. La Marededéu recolza el cap sobre dos coixins, el de dalt més petit que el de baix, els quals són fets de fusta policromada en color rosa clar i amb les vores daurades.

CARRER DE SANT SALVADOR, S/N (ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA TRANSFIGURACIÓ DEL SENYOR)
ARTÀ

General
Objectes: MAREDEDÉU MORTA
Seccions: ESCULTURA
Assignació: ADRIÀ FERRAN
Època (classificació): s. XIX
Estils: NEOCLASSICISME
Tècniques: TALLA POLICROMADA
Suports: FUSTA

Mides i marques
Alt: 43
Llarg: 152
Ample: 59

Intervencions
Estat actual: BO
Observacions: Es tracta d’una imatge en bon estat de conservació, però l’entorn en el qual s’ubica presenta unes condicions desfavorables per a la seva preservació; la il•luminació es fa mitjançant un tub fluorescent i la part superior de la urna està inacabada, quedant la pedra de marès del nínxol al descobert.
Recomanades: Substitució del sistema d’il•luminació per un de neutre. També caldria aïllar la imatge de la pedra que queda descoberta a la part superior del nínxol.
Realitzades: L’any 1946, amb motiu de la reforma del retaule de la Immaculada, s’aprofità per restaurar la imatge de la Marededéu morta, que fou col•locada a un nínxol nou que deu ser l’actual (Carrió Vives, 2002, pàg. 57)

Administració
Nº Inventari: MDM 0004

Varis
Ubicació topològica: CAPELLA DE LA IMMACULADA CONCEPCIÓ (SEGONA CAPELLA DE L’ESQUERRA)
Observacions: FESTA. Segons ens explica el rector, l’escenografia que es munta en l’actualitat és molt simple. Senzillament es col•loca el llit amb la imatge i s’acompanya d’algun cossiol. En temps de Gaspar Munar, s’exposava durant l’octava de l’Assumpció enmig de l’església sobre una elevada plataforma, davall d’un pavelló de tul fi sostingut per quatre columnes i rematat per una corona. UBICACIONS ANTERIORS: El rector no té constància que aquesta imatge hagi estat traslladada. DADES HISTÒRIQUES: L’atribució d’aquesta imatge a Adrià Ferran es fonamenta en la seva semblança amb la Dormició que es troba a l’església de Sant Jaume de Palma, obra efectivament d’Adrià Ferran.
Bibliografia:
CARRIÓ VIVES, Gabriel. L’església de la Transfiguració del senyor, Artà. Estudi historicoartístic. Palma: Consell de Mallorca, 2002, pàgs. 56-57.
«Mare de Déu Morta», a Bellpuig, 1996, vol XVI, pàg. 638.
Data de presa de dades: 08/01/04

Responsabilitat de la fitxa: Consell de Mallorca
Redacció inicial: 2004
Publicació: 01/08/20