Església de Sant Miquel. Marededéu

Descripció

Ñ1I2359 MAREDEDÉU MORTA DE LA PARROQUIAL DE CAMPANET
Imatge de la Marededéu jacent, amb les parpelles closes i les mans juntes sobre el pit en actitud de concentració i de pregària. Li embolica gairebé tot el cos un mantell daurat, amb les vores decorades amb una sanefa de color blau marí amb estrelles daurades. Sota el mantell, podem entreveure que vesteix una túnica també daurada i cenyida amb una corretja decorada amb un seguit de petits cercles tallats en la fusta. Presenta un cobricap blanc, sobre el qual duu un mantell més curt, també blanc i amb les vores daurades. Aquest mantell més curt es tanca sobre el pit amb un fermall romboidal. Sols sobresurten damunt les robes la cara, les mans, de dits allargats i els peus nus. La corona apareix recolzada al fons de la urna; és de fusta platejada i apareix decorada amb els motius habituals, això és les estrelles, els ragis i la flor de lis.
La imatge es troba dins una urna rectangular amb vidre davanter. A l’exterior, està pintada imitant marbres de diferents colors, mentre que l’interior apareix folrat amb tela de domàs vermell amb unes borles daurades als cantons. La figura està sobre una tela color blau cel i el seu cap reposa sobre uns coixins del mateix teixit.

CARRER LLORENÇ RIBER, 4 (ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MIQUEL)
CAMPANET

General
Objectes: MAREDEDÉU MORTA
Seccions: ESCULTURA
Autors: ANÒNIM
Època (classificació): s. XVI
Estils: BARROC
Tècniques: DAURAT; TALLA POLICROMADA
Suports: FUSTA

Mides i marques
Alt: 46
Llarg: 175
Ample: 50

Intervencions
Estat actual: REGULAR
Observacions: La imatge i la corona que l’acompanya presenten una policromia en avançat estat de degradació.
Realitzades: No estan documentades.

Administració
Nº Inventari: MDM 0011

Varis
Ubicació topològica: CAPELLA DE SANT JOAN BAPTISTA (SEGONA CAPELLA DE LA DRETA)
Observacions: FESTA: Una monja de Campanet ens informa de que fa uns anys el llit es muntava a la nau central del temple. En l’actualitat, el cadafal es situa a la capella fonda de sant Victorià (la quarta capella de l’esquerra, comptant des del cor). Els elements que acompanyen l’escenografia són els cossiols d’alfabegueres i les columnes. Gaspar Munar ens diu que s’exposa davall d’un ampli conopeu que remata en corona, els cortinatges de la qual es subjecten a unes columnes que s’aixequen en els quatre angles i que tot el cadafal és de 1858. UBICACIONS ANTERIORS: Sembla que la ubicació actual de l’urna amb la Mare de Déu a la capella de Sant Joan Baptista és força recent, ja que a la Historia de Campanet de D. Guillem Miralles, escrita l’any 1935, no s’esmenta aquesta situació. Per altra banda, a l’obra de Munar s’ubica a l’altar de l’Assumpció. DADES HISTÒRIQUES: Al llibre Campanet per veure (Rayó, 1994), es diu que la Mare de Déu morta és una «interessant imatge barroca col·locada a l’interior de l’altar de la capella de sant Joan, la segona de la dreta entrant per la porta de davant». Segons Gaspar Munar, aquesta imatge és del segle XVI.
Bibliografia:
RAYÓ, PERE, Campanet per veure. El poble i els voltants. Palma: Ajuntament de Campanet, 1994, pàgs. 39-40
ORDINAS, Antoni; RAYÓ, Pere; VIVES, Miquel. Guia dels pobles de Mallorca. Campanet. Palma: Hora Nova SA, 2000, pàg. 33
MIRALLES TRIAY, Guillermo. Historia de la villa de Campanet. Campanet: 1998 (segona edició de l’original de 1935)
Data de presa de dades: 12/01/04

Submobles del moble
Codi: Submoble

Responsabilitat de la fitxa: Consell de Mallorca
Redacció inicial: 20/08/04
Publicació: 28/09/2022