Església de Sant Joan Baptista. Marededéu

Descripció

51 • Ñ1I2720 MAREDEDÉU MORTA DE LA PARROQUIAL DE CALVIÀ
Data: 15/07/2005
Autor: 0000178 • ANÒNIM
Adreça: CARRER SERRAL, 1 (ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JOAN BAPTISTA), CALVIÀ
Ubicació topològica: CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DEL ROSER (CINQUENA CAPELLA DE L’ESQUERRA)
Històrica: DADES HISTÒRIQUES: El retaule en el qual es troba encastada l’urna d’aquesta Marededéu constitueix el retaule major de l’església antiga (es tracta d’una obra d’estil barroc datada a mitjan segle XVII).
Bibliografia:
MUNAR OLIVER, Gaspar. Devoción de Mallorca a la Asunción. Palma: Imprenta SS. Corazones, 1950, pàg. 122
VICENÇ I BATLE, Antoni. L’antiga església de Calvià (segles XIII-XIX). Calvià: Ajuntament de Calvià, 1998, pàg. 88-89
Observacions: UBICACIONS ANTERIORS: Gràcies a l’obra de Berard, sabem que en el segle XVIII la segona capella de la dreta estava dedicada a l’Assumpta i acollia la imatge de la Mare de Déu morta. Berard va escriure que «cubre el nicho donde está una ordinaria cortina y una célebre portada de relieves de madera colorida a imitación de jaspes y mármoles de gusto antiguo y adornos de figura espiral, aunque se acaba de hacer». FESTA ACTUAL: A l’actualitat, ja no es munta el llit de la Mare de Déu morta. Segons Gaspar Munar, es cobria amb un pavelló sostingut per quatre columnetes.
Seccions: ESCULTURA
Objectes: MAREDEDÉU MORTA
Matèries: FUSTA
Tècniques: TALLA POLICROMADA; DAURAT
Cronologia (classificació): s. XVII
Protecció específica: 05 • INVENTARI DE LES MAREDEDÉUS MORTES DE MALLORCA
Núm. Inventari: MDM 0078
Descripció: Imatge de la Marededéu jacent, amb les mans juntes sobre el pit i les parpelles closes en actitud de concentració i de pregària. Un mantell blau fosc amb les vores decorades amb motius daurats li cobreix les espatlles i li arriba fins als peus. Presenta el cap cobert amb un cobricap i un mantell curt, ambdues peces policromades en color crema. Sota el mantell s’entreveu una túnica vermella. Els peus els duu nus. La imatge es troba dintre d’una urna encastada a la zona corresponent a la predel·la del retaule de la Mare de Déu del Roser. És una urna senzilla, de format rectangular, tancada amb vidre davanter i amb emmarcament daurat. L’interior sembla que comptava amb una interessant ornamentació pintada que figurava elements arquitectònics i vegetals, pel que es pot deduir de les poques restes que es conserven. Tanmateix, l’interior de l’urna ha estat folrat amb tela o paper vermell.

Responsabilitat de la fitxa: Consell de Mallorca
Redacció inicial: 01/08/05
Publicació: 28/09/2022