Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Objectiu aconseguit: sa Dragonera redueix l’impacte de les visites i en millora la qualitat

Objectiu aconseguit: sa Dragonera redueix l’impacte de les visites i en millora la qualitat

(14/02/2023)

Amb el canvi de model, el Parc Natural de sa Dragonera redueix les visites més d’un 40 %

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, han presentat avui en roda de premsa la Memòria anual de gestió del Parc Natural de sa Dragonera 2022.

Tenint en compte l’excepcionalitat i les restriccions d’aforament de 2021, era d’esperar que el nombre d’usuaris totals que han visitat el Parc Natural de sa Dragonera aquest any augmentés. Tot i així, la tendència continua a la baixa respecte anys prepandèmics, amb un total de 36.695 visitants en tot el 2022. En concret, suposa una davallada del 41 % respecte a xifres com les de 2019 amb un total de 63.000 visites. Aquest descens es deu, en gran part, als desembarcaments autoritzats a empreses privades, el qual s’ha regulat tant en nombre com en quantitat de persones per viatge.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha destacat que «ara fa quasi quatre anys, l’illa de sa Dragonera rebia més de 60.000 visites anuals. Creim que aquesta xifra era massa alta, principalment perquè moltes es concentraven en els mateixos espais al mateix temps, i especialment perquè eren visites massa curtes. L’objectiu de la visita al parc natural és que ajudi a generar consciència ambiental. Volem menys gent perquè pugui tenir un impacte menor i una visita més profunda, així que estam molt satisfetes, perquè hem reduït el nombre de visitants de forma considerable».

«Sa Dragonera és i serà sempre una referència en la lluita ecologista de la nostra illa. La seva defensa de l’especulació i la construcció en va marcar la història i la de tota la societat. Aquest esperit és el que intentam mantenir viu en el dia a dia del parc. Un bon exemple d’això i una de les majors fites de 2022, sense dubte, va ser aconseguir la descarbonització del parc, mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques», ha conclòs la consellera Ribot.

Un dels objectius de la gestió del parc és la divulgació i difusió dels valors ambientals entre residents i visitants, que s’assoleix, d’una banda, mitjançant el servei que fa el personal informador i els guardes del parc in situ i, de l’altra, amb el programa d’educació ambiental per a escolars, així com amb les jornades dirigides al públic general.

Destaquen també les tasques d’investigació i de seguiment, fonamentals per conèixer l’estat de conservació i l’evolució dels valors naturals del parc. En aquest sentit, i dins del programa de seguiment d’hàbitats i espècies, s’han censat les poblacions de Falco eleonorae (falcó marí) i Puffinus mauritanicus (virot petit); s’ha fet el seguiment de la reproducció de Calonectris diomedea (virot gros) i el de la població de Podarcis lilfordi (sargantana balear), i s’ha continuat amb l’estudi dels lepidòpters heteròcers. També s’ha estudiat la migració d’aus, tant nocturna com diürna, i s’ha col·laborat en el mostreig d’ADN del vell marí.

La directora insular de Medi Ambient ha explicat que la Direcció Insular de Medi Ambient continuarà apostant per «la inversió en investigació i seguiment dels hàbitats i espècies amenaçades i claus per als ecosistemes del parc natural, per tal de disposar de dades que ens contin si la gestió que feim a l’espai és correcta o si, en canvi, hem de millorar-la. Tot amb l’objectiu primordial de conservar la biodiversitat i els serveis ecosistèmics que ens proporciona».

Tant l’illa com els illots del parc són zones de nidificació d’aus marines amb especial protecció i àrees de pas de moltes espècies en migració. Pel que respecta a la protecció i conservació de la fauna i dels seus hàbitats, cal destacar que es continua aplicant el protocol d’actuació per atendre els avisos sobre exemplars de fauna ferits o desorientats i per traslladar-los al centre de recuperació corresponent.

En el programa d’actuacions del parc al llarg de 2022 també destaca el programa de control d’espècies al·lòctones, una de les causes principals de pèrdua de diversitat en els hàbitats naturals. S’han fet tasques d’extracció i eliminació de les diferents espècies exòtiques invasores que es troben al parc, com poden ser l’Opuntia i el Kalanchoe.

Més informació sobre el Parc Natural de sa Dragonera: https://dragonera.conselldemallorca.cat/

Vídeos

rdp