Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Més de 350 persones participen del procés participatiu per elaborar el nou Pla Director Sectorial de Residus

Més de 350 persones participen del procés participatiu per elaborar el nou Pla Director Sectorial de Residus

(28/11/2016)

Unes de les principals conclusions extretes és implantar la recollida selectiva de matèria orgànica i eliminar les bosses de plàstic del sector comercial

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, i el conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, han presentat avui les conclusions del procés participatiu per elaborar el nou Pla Director Sectorial de Residus no Perillosos de Mallorca (PDSR), que va iniciar al mes de març i que finalitza aquest mes de novembre. Aquest és el primer procés participatiu tan ampli que es duu a terme al Consell de Mallorca relacionat amb un tema normatiu.

 

Durant vuit mesos més de 350 persones han participat de les ponències temàtiques i jornades de treball tècniques sobre diferents aspectes relacionats amb la gestió de residus. Una participació que s’ha volgut expandir territorialment per arribar a un major nombre de persones. S’han duit a terme ponències obertes a tothom a Inca, Manacor, Lloseta, Palma, Sa Pobla, Bunyola, Calvià i Santa Margalida.

 

A més, cada tres mesos s’han mantingut reunions amb tots els grups polítics amb representació al Consell de Mallorca per informar-los de l’evolució del procés i poder recollir les seves propostes.

 

Conclusions per temàtica

 

Per altra banda, a les jornades de treball i sota el lema “Enfocam els problemes, cercam solucions, hi han participat representants de tots els actors implicats en cada una de les temàtiques tractades, que dividits en grups reduïts han pogut exposar un seguit de problemes i plantejar diferents propostes. D’aquestes jornades és d’on se n’han extret les principals conclusions per poder marca les línies de feina per millorar la gestió de residus.

Una de les conclusions que ha comptat amb un major consens per part dels participants a les jornades de treball ha estat la necessitat d’incloure al PDSR l’eliminació de les bosses de plàstic del sector comercial per, entre altres motius, fomentar la reducció de residus.

 

També s’ha acordat la necessitat d’implantar la recollida de la fracció orgànica arreu de Mallorca, ja que aquesta suposa el 40% en pes del total de la bossa de fems domèstica.

 

 

 

 

A més, durant les diferents reunions, s’ha posat de manifest la importància de les deixalleries com un dels llocs estratègics per poder dur a terme un canvi substancial en la gestió de residus.

 

Pel que fa a les conclusions específiques de cada un de les jornades de treball, cal dividir-les en temàtiques:

 

  1. Recollida selectiva:

 

-          És necessari fer feina per augmentar les dades de recollida selectiva i arribar a les exigències europees que marquen arribar a unes dades del 50% en 2020.

-          Una de les accions més efectives és la bonificació als municipis que fan més recollida selectiva, per tant es mantindrà el no cobrament a les fraccions reciclables a l'entrada a planta de tractament. A més, es poden fer altres bonificacions en l’àmbit municipal.

 

 

  1. Matèria orgànica:

 

-          S’han d’adoptar mesures de conscienciació per disminuir el malbaratament alimentari i afavorir el compostatge domèstic.

-          El sector de l’hosteleria s’ha d’implicar en la recollida de la matèria orgànica i en fomentar el compostatge, ja que en són un dels màxims productors.

 

  1. Reutilització:

 

-          Que les institucions públiques com el Consell de Mallorca s’impliquin directament en la reutilització i no es deixi tot en mans de les empreses privades o ONG’s.

-          Es necessari crear un registre de dades de reutilització per poder fer una anàlisi real de la situació actual i poder treballar en conseqüència per fomentar-ho.

 

  1. Residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAE)

 

-          Implicar als Sistemes Integrats de gestió (SIG) per fomentar la reutilització dels RAE i que no acabin de seguida com a residu.

 

  1. Prevenció de residus al sector comercial.

 

-          Cal potenciar la compra a graner per una major prevenció de residus, així com els envasos retornables.

 

 

 

 

  1. Tarifa.

 

-          Es va posar damunt la taula la necessitat de fer una instal·lació de tractament de matèria orgànica lluny de Palma.

-          Així mateix, es va rebutjar fer una tarifa específica per la fracció orgànica.

 

  1. Deixalleries, punts verds i parcs verds:

 

-          S’’han de convertir en un espai de foment de la reutilització, on els materials es puguin deixar en òptimes condicions perquè se’ls hi pugui donar un segon ús.

-          Han de ser un punt d’informació dirigit a la conscienciació per reduir residus i ensenyar com reutilitzar-los.

-          Són el lloc idoni per poder elaborar unes dades de reutilització reals.

 

  1. Abocament i abandonament de residus:

 

-          Pel que fa a l’abandonament de residus d’obra es va posar de manifest la gran problemàtica actual i la necessitat de cercar solucions conjuntes per acabar amb aquestes males pràctiques.

-          Es va explicar un model de recollida selectiva diferent com és el Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn (SDDR) per tal d’obrir el debat sobre una nova opció per evitar l’abandonament d’envasos i augmentar la recollida selectiva.

 

 

Altres processos participatius

 

Des de l'inici d'aquesta legislatura, des del Consell de Mallorca s’han posat en marxa diferents processos participatius per tal d’acostar i obrir la institució a la gent. Un dels més importats és  la campanya Repensem Mallorca. Una campanya que ha estat present a tots els municipis de Mallorca, escoltant als ajuntaments i a les entitats per poder fer polítiques en benefici del conjunt de la ciutadania.

 

Per altra banda, s’ha duit a terme processos participatius com el d'arts escèniques, el procés per una Mallorca inclusiva o el Pacte per una Mallorca lliure de Violències Masclistes, que han donat una visió molt més ampla de la situació, i han permès gestionar d'una forma molt més efectiva.

 

Per a 2017, es finalitzarà l'elaboració el Pla Estratègic de Participació, que posarà un marc al model de participació del Consell, i servirà perquè diferents Ajuntaments implementin processos participatius.