Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Les noves tendències en acció comunitària centren el darrer número d’enguany de la revista Alimara

Les noves tendències en acció comunitària centren el darrer número d’enguany de la revista Alimara

(21/12/2021)

La publicació, editada per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, tracta sobre altres qüestions, com la masculinitat, la situació de les dones drogodependents a la presó o l’acompanyament en el procés de la mort

El capital social, la igualtat de gènere o el tractament de conductes addictives són alguns dels temes del nou número de la revista divulgativa Alimara, editada per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears. 

Amb la intenció de convertir-se en una plataforma de debat per a professionals, membres d’associacions i col·lectius d’usuaris, Alimara aporta una visió tècnica i analítica sobre investigacions i projectes que contribueixin a enriquir el coneixement de tota persona que, d’una manera o altra, es relaciona amb els serveis socials.

 «El desenvolupament del capital social com a repte del treball comunitari» és l’article central del número 64 de la publicació. Firmat per Lluís Ballester, Belén Pasqual i Albert Cabellos, del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques de la UIB,  proposa un concepte de capital social entès no només com el conjunt de relacions humanes, sinó com la suma d’aquestes amb els factors econòmics, socials, culturals, formatius i materials inherents a cada persona. En aquest sentit, el concepte de capital social esdevé una eina clau a l’hora de dissenyar estratègies i iniciatives que donin resposta a les necessitats socials.

«Cap a unes masculinitats del segle XXI: reflexions, consideracions i trànsits per a assolir unes relacions igualitàries, respectuoses i diverses» és el títol de l’article destacat en l’apartat «Igualtat de gènere». Aquest article tracta sobre un dels principals reptes sociològics i relacionals amb què es troben els professionals homes en el segle actual. 

D’altra banda, la treballadora social de Projecte Home Alejandra Pons-Estel Riera fa referència en l’article «El tractament de les drogodependències a presó: anàlisi de la problemàtica de la dona al Centre Penitenciari de Mallorca» a la situació actual de les dones internes amb problemes d’addiccions. 

La revista es completa amb unes interessants reflexions de la directora de l’Associació Siloé Mallorca, Mar García Rullán, i de la instructora del projecte «Cos i Moviment», Carmen España Fortuny, a partir del curs de formació Acompanyament conscient al final de la vida, impartit el mes de setembre passat a personal de l’IMAS i del Consell de Mallorca dins el Pla de Formació Contínua de l’IMAS. Les autores posen sobre la taula orientació i eines per acompanyar en el procés de la mort, especialment a les persones més vulnerables. 

La revista Alimara té una periodicitat semestral i el número actual es pot consultar a l’enllaç https://www.revistaalimara.net/revista/epoca_6_64/.