Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La Comissió tècnica de Museus ha reconegut les col·leccions d’IMEDEA i Alfàbia com a museogràfiques

La Comissió tècnica de Museus ha reconegut les col·leccions d’IMEDEA i Alfàbia com a museogràfiques

(09/06/2020)

La Comissió Tècnica Insular de Museus ha aprovat avui matí el reconeixement com a «col·leccions museogràfiques» els fons de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), situat a Esporles, i els de la possessió d’Alfàbia, a Bunyola. Així, ja són deu els museus i les col·leccions reconeguts pel Consell i que poden accedir a les ajudes que convoca el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha destacat que amb el reconeixement dels fons d’IMEDEA, del camp de les ciències naturals, i d’Alfàbia, de les arts decoratives i etnografia, «cada vegada són més les col·leccions que compten amb aquest distintiu, que és una garantia de qualitat, seguretat i accessibilitat per al públic i personal investigador».

La nova col·lecció museogràfica de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, consta d’una exposició permanent «Gimnèsies i Pitiüses: dos mons a part» en què, a partir d’exemplars fòssils, presenta algunes de les diferències faunístiques més notables que hi havia entre aquests dos conjunts d’illes quan varen ser colonitzades pels humans. Algunes de les peces més destacades són parts d’esquelets de Myotragus balearicus Bate trobats a diferents llocs de Mallorca i de d’Hypnomys onicensis Reumer.

Aquesta mostra vol divulgar la importància de les col·leccions de ciències naturals, fent èmfasi en l’evolució des de l’origen fins al present. A partir de diferents exemplars de la col·lecció, s’expliquen moments importants de la història de les nostres illes.
A més, a l’inventari del fons de l’IMEDEA hi consta una col·lecció de més de 95.000 exemplars de vertebrats. El conjunt comprèn les col·leccions paleontològiques (fòssils) i zoològiques (exemplars actuals), que provenen del territori de les Illes Balears, àrees circumdants i altres zones del món.

Pel que fa a la nova col·lecció museogràfica d’Alfàbia, se situa en el conjunt arquitectònic d’aquesta possessió situada a Bunyola i declarat bé d’interès cultural, i està ordenada des del segle XIX ençà i pensada com una residència al camp d’una família noble, especialment per passar-hi l’estiu. Amb l’exposició permanent de la col·lecció es vol explicar la manera de viure i l’ambientació espacial dels propietaris en temps passats.

L’exposició museogràfica es distribueix en 7 espais: entrada, corredor, sala de la biblioteca, sala gran, sala de la cadira, sala de l’alcova i lligador. Es presenta un reportatge fotogràfic de les sales i els plànols de l’edifici amb indicació de les sales que es poden visitar. L’exposició agafa des del segle XIII-XIV fins al segle XIX. La col·lecció inclou obra gràfica, mobiliari, pintura, arrimadors, facsímils, dibuixos d’arbres genealògics, llibreries, dibuixos, fragments de retaules i escultures.

Els objectes més destacats de la col·lecció són la «cadira d’Alfàbia» o «cadira del rei moro» (núm. d’inv. 149) i l’enteixinat mudèjar ( núm. d’inv. 374).

Ambdues col·leccions compleixen amb els requisits d’obertura al públic, mesures de seguretat i d’accessibilitat per facilitar la investigació i la consulta dels fons.