Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Jesús Jurado representa el Consell de Mallorca en el Fòrum de les Autoritats Locals i Regionals de la Mediterrània a Tànger

Jesús Jurado representa el Consell de Mallorca en el Fòrum de les Autoritats Locals i Regionals de la Mediterrània a Tànger

(30/11/2016)

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, ha participat avui, en representació del Consell de Mallorca i del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, en el Fòrum de les Autoritats Locals i Regionals de la Mediterrània a Tànger; una trobada internacional, organitzada per la Comissió Mediterrània de CGLU i en la qual el Consell de Mallorca ha intervingut.

 

El Fòrum, organitzat per primera vegada a la ribera sud, se centra en la diplomàcia territorial en el Mediterrani; en el rol de les administracions locals i regionals, a través de la cooperació i en mantenir relacions constructives per promocionar la pau, la justícia social, el desenvolupament sostenible i els drets humans. En el Fòrum es tracta la qüestió de les migracions en el Mediterrani, temàtica en la qual els governs locals i regionals són especialment actius. En aquesta trobada s’han unit representants de països diversos, com Itàlia, França, Espanya, el Marroc, Algèria, Palestina, Tunísia, el Líban i Jordània.

 


El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, en representació del Consell de Mallorca i del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, ha explicat l’experiència del Consell i el seu compromís amb el desenvolupament i la cooperació. Ho ha fet dins la ponència «El que la diplomàcia territorial pot aportar amb resultats concrets. Quina diplomàcia territorial pot donar resultats concrets?» Jurado ha intervingut: «Voldria assenyalar que, ara més que mai, és important mantenir un compromís de cooperació i desenvolupament en l’àrea mediterrània, a tots els nivells: regional i local. I hi afegiria la rellevància de preservar un esperit de solidaritat vertader.»

La feina coordinada entre el Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i els municipis de l’illa amb el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació és molt important, però també ho és amb les entitats locals que reben aquesta ajuda. «El model de cooperació que promou el Fons Mallorquí té com a eix central implicar autoritats locals, associacions i organitzacions, persones i comunitats del nord i del sud, dins totes les àrees i fases d’accions de cooperació i solidaritat. Això significa que hi ha d’haver participació en totes les etapes del projecte, des de la planificació fins a l’avaluació.»

També ha explicat els plans a curt termini del Fons Mallorquí, que pretén centralitzar-se en els pròxims tres anys en l’àrea mediterrània, a través d’un projecte de cooperació i d’un programa de sensibilització. «D’una banda, estam treballant a enfortir la democràcia local i donar suport a les autoritats locals i, de l’altra, treballam en una iniciativa concreta de cooperació sobre migració i interdependències dels països mediterranis.»
Jurado també ha exposat l’exemple de la campanya «Mallorca amb Quios», on se segueix col·laborant estretament amb l’Ajuntament de Quios. «Sobre aquesta experiència concreta vull assenyalar el que es va dir l’any passat aquí, a l’assemblea de la Comissió Med, en la declaració política de les nostres xarxes d’assemblees sobre la gestió de la crisi migratòria. Primer, les autoritats locals han d’afrontar l’impacte real de la crisi. Segon, molt sovint tenen recursos financers i humans limitats i viuen una situació en la qual les autoritats locals ràpidament es troben superades per les circumstàncies. I tercer, el nivell internacional i nacional té la competència legal específica per gestionar la crisi migratòria i les autoritats locals tenen una capacitat limitada per pronunciar-se en l’àmbit nacional i internacional sobre les necessitats i els desafiaments que la situació els imposa.»

Per aquest motiu, des del Consell de Mallorca s’aposta per la cooperació descentralitzada que constitueix un mecanisme eficaç de cooperació que pot aportar solucions per abordar les necessitats urgents en un context local.

 

Jurado ha tancat la intervenció amb una proposta ferma: «És important aconseguir la massa crítica que necessitam per assolir la capacitat d’incidència en l’àmbit nacional i internacional que necessitam per expressar sense embuts el nostre rebuig a la política europea de migració, que no té en compte conceptes fonamentals, com la responsabilitat i la solidaritat.»