Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Els censos d'espècies de caça menor de 2016 finalitzen amb 768 quilòmetres recorreguts

Els censos d'espècies de caça menor de 2016 finalitzen amb 768 quilòmetres recorreguts

(08/08/2016)

A través d'aquest estudi s'aprecia que l'estat de les poblacions de perdiu és excel·lent, el de la llebre està en expansió, i el conill ha augmentat la seva presència després de la gran baixada de població enregistrada el 2014.

El Servei de Caça del Departament de Desenvolupament Local del Consell de Mallorca ha realitzat durant els darrers mesos un projecte de censos de caça menor de 2016, el qual té com a principal objectiu el de l'estima i seguiment de les poblacions d'espècies sedentàries a l'illa de Mallorca. Aquests censos es realitzen anualment des del 2006, si bé des del 2012 es duen a terme bianualment, per l’abast cada vegada major del projecte. Aquest esforç permet disposar d'un ampli registre de dades que permet analitzar l'evolució de les poblacions de les espècies de conill (Oryctolagus cuniculus), llebre (Lepus granatiensis), perdiu (Alectoris rufa) i tudó (Columba palumbus).

 

En aquest sentit, agents de caça del Consell de Mallorca han recorregut 192 quilòmetres de territori dins set comarques cinegètiques diferents, en dos moments del dia (a la sortida i posta de sol), abans i després dels períodes reproductius de les espècies, fins assolir la quantitat total de 768 quilòmetres recorreguts.

 

Aquest estudi finalitza abans de l'obertura de la mitja veda, que comença dia 15 d'agost i, gràcies a les dades obtingudes, s'aprecia que l'estat de les poblacions de perdiu és excel·lent a vàries comarques cinegètiques, la llebre està en expansió, i el conill, molt malmès per la pneumònia hemorràgica vírica i la mixomatosi, ha augmentat lleugerament la seva presència després de la baixada de població enregistrada el 2014.

 

Des del Servei de Caça apunten que disposar d'una base de dades àmplia, detallada i fiable és una eina bàsica per tal de millorar la gestió dels recursos cinegètics i garantir així la seva sostenibilitat.

 

En aquest sentit, asseguren que el desenvolupament d'aquest projecte ha estat possible gràcies al temps i esforç que els agents de medi ambient, guardes de camp i personal tècnic del Servei de Caça del Consell han dedicat per tal de poder dur a terme les tasques de recollida de dades, tant al començament del dia així com també per la nit.

 

Des del Departament de Desenvolupament Local recorden que també es duen a terme seguiments específics d’altres espècies, amb metodologies diferents adaptades, com per exemple la guàtlera (Coturnix coturnix) i la cabra.

 

Finalment, des del Servei de Caça volen agrair de forma molt especial la col·laboració dels titulars dels vedats i propietaris de les finques a les quals s'han realitzat els censos per la seva disponibilitat i interès en el projecte.