Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell lliura els Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània 2022

El Consell lliura els Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània 2022

(01/12/2022)

Els guardons s’han lliurat durant un acte celebrat avui capvespre al Teatre Principal de Palma

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca ha lliurat avui capvespre els Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània a Montserrat Butxaca, en la categoria de poesia; Esteve Mulero, en la categoria de textos teatrals; Gabriel Ensenyat, en assaig; Roser Cussó i Marc Donat, en literatura infantil il·lustrada, i Sebastián Bruno, en la categoria de fotografia contemporània. Enguany el guardó en la categoria de narrativa ha quedat desert.

Els guardons, obra del ceramista Joan Pere Català Roig, s’han lliurat en un acte que ha presentat l’actriu Ann Perelló. La gala ha comptat amb les actuacions de Miquel Serra, SimfoVents Palma, Magalí Sare i Sebastià Gris, Joan Xanguito, Clara Peya, Maria Jaume, Marala i L.A. Totes han tengut un component comú i és que aquesta edició dels Premis Mallorca de Creació Literària i Fotografia Contemporània ha retut homenatge a tots els autors que enguany celebren alguna efemèride, com és el cas de Joan Fuster, Gabriel Ferrater, Tonina Canyelles, Blai Bonet i Miquel Costa i Llobera. Per això, els músics que han participat a la gala han musicat alguns dels textos d’aquests escriptors. 

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha destacat que «la literatura i l’art tenen aquesta capacitat de commoure, d’alterar-nos, de treure’ns de la zona de confort o de fer-nos volar en el temps i en l’espai. És com actuen els mots perforant la nostra ment». Per això, és una obligació del Consell de Mallorca promoure i difondre la cultura, a partir de gales com la d’avui. «Tenc plena confiança en el sector cultural de Mallorca i les seves possibilitats de futur. És el nostre element més singular dins un món cada vegada més globalitzat, és la nostra aportació a la resta de la humanitat», ha conclòs Busquets. 

Ha tancat l’acte la presidenta del Consell, Catalina Cladera, amb un discurs en què ha dit que «la nostra cultura afronta amb ambició els seus dos principals reptes de futur: vincular la nostra identitat cultural a la societat del coneixement i unir, més que mai, el fet cultural als valors democràtics a través d’un projecte cultural de progrés, capaç de construir una societat millor, més culta i més educada».

La presidenta s’ha referit també a la feina de la institució insular per fomentar la llengua catalana. «Des del Consell de Mallorca contribuïm amb aquests premis a impulsar la creació literària en català i a promocionar l’ús social de la llengua catalana, un patrimoni compartit que hem de protegir i fer conèixer per poder viure plenament en la llengua pròpia», ha afegit Cladera. A més, ha insistit en el fet que «des del Consell contribuïm al renaixement cultural postpandèmia acompanyant el sector amb més ajudes que mai». 

El Premi Mallorca de poesia 2022, dotat amb 15.000 euros, ha estat per a l’obra Presagis, de Montserrat Butxaca (Puig-reig, 1962). El jurat ha valorat especialment el joc de construcció de les paraules i la bona elaboració de les imatges. Així mateix, s’ha apreciat l’equilibri de l’obra i la imaginació conceptual reflectida entorn de l’ésser. 

Pel que fa al Premi Mallorca d’assaig 2022, el guardó ha estat pel text Moros i catalans de Gabriel Ensenyat (Andratx, 1961), que rebrà 19.000 euros. El jurat ha tingut en consideració l’interès d’aprofundir en les arrels musulmanes de Mallorca, una temàtica poc difosa fins ara. També s’ha valorat el moment en què es planteja aquest debat i l’arrelament cultural que té. Així mateix, el jurat ha destacat el caràcter minuciós i ben documentat del text presentat. 

Esteve Mulero (Martorell, 1991) ha guanyat el Premi Mallorca de textos teatrals 2022 amb el treball Excavació profunda al marge del camí. D’aquesta obra el jurat n’ha valorat l’elevada qualitat literària, la potència del llenguatge i el caràcter innovador de la proposta. L’obra representa una mirada original al tema de la memòria històrica i democràtica, i constitueix una reflexió profunda, crua i necessària sobre la tortura, la repressió i les dictadures. Aquest guardó està dotat amb 10.000 euros. 

Respecte al Premi Mallorca de literatura infantil il·lustrada 2022, Roser Cussó (Barcelona, 1991) i Marc Donat (Barcelona, 1968) han aconseguit el guardó, dotat amb 10.000 euros, amb l’obra El bosc espès i el bosc frondós. El jurat ha tingut en compte el fet de ser un àlbum rodó, equilibrat i amb un missatge antibel·licista que cal reivindicar. Visualment té un estil conceptual molt atractiu, gràcies a les il·lustracions de Roser Cussó, i, d’altra banda, les paraules de Marc Donat transmeten valors conciliadors a través del sentit de l’humor, que afavoreixen l’empatia, la comunicació emocional i les relacions socials.

El projecte Wales 2013-2022, de Sebastián Bruno, ha estat guardonat amb el Premi Mallorca de Fotografia Contemporània 2022. El jurat ha triat aquest projecte per l’exploració que fa d’un territori europeu amb voluntat d’expressar la part més íntima de les persones que l’habiten, a través d’allò que li ha cridat l’atenció com a estranger. Bruno descriu la societat contemporània de Gal·les a través del retrat, per captar l’instant en què la màscara social tapa l’individu, en un joc irònic i tendre alhora. El jurat ha valorat especialment la coherència del llenguatge en un projecte de llarg recorregut en el temps i la recerca d’un estil propi. El premi, a més de la dotació en metàl·lic de 8.000 €, suposa la producció d’una exposició que formarà part del programa d’activitats i exposicions de la Direcció Insular de Cultura per al 2023 i l’edició d’una publicació en format de fotollibre amb una editorial especialitzada.

Els llibres de narrativa, poesia i assaig els editarà l’Editorial Sargantana, sota el segell Galés. D’altra banda, Disset Edicions s’encarregarà de l’obra guanyadora de la categoria de literatura infantil il·lustrada i Ediciones Anómalas editarà el llibre del Premi Mallorca de Fotografia Contemporània.

Les persones guardonades

Montserrat Butxaca (Puig-reig, 1962), Premi Mallorca de poesia 2022. Va guanyar el seu primer premi literari durant l’època estudiantil amb l’obra Capvespre de setembre. El 1996 va rebre el Premi Caterina Albert i Paradís per Els oracles del silenci. Des de llavors, ha rebut, entre d’altres, el guardó Ciutat de Tarragona, el Bernat Vidal i Tomàs, el Pare Colom, el Jacint Verdaguer i el Jordi Pàmies, gràcies als quals han sortit a llum nou poemaris de l’autora. Alguns dels seus poemes han estat musicats per Jordi Vilaprinyó, Teresa Borràs i Maria Rosa Ribas. També se n’han recollit poemes en antologies diverses com Eròtiques i despentinades, Les baules que falten o La terra sagna

Gabriel Ensenyat (Andratx, 1961), Premi Mallorca d’assaig 2022. Doctor en història medieval i professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears. Acreditat catedràtic d’universitat el 2013. Centra la docència i investigació en l’àmbit de la història de la cultura i de la literatura catalana medievals. Autor o coautor de 24 llibres sobre aquestes matèries i de més de 60 articles en revistes nacionals i estrangeres. Ha fet més de 40 participacions en congressos. Entre els diferents càrrecs que ha ocupat, figura el de secretari de la Societat Arqueològica Lul·liana. També és magister de la Maioricensis Schola Lullistica. El 2008 li fou concedit el premi Emili Darder de l’OCB.

Esteve Mulero (Martorell, 1991), Premi Mallorca de textos teatrals 2022. Graduat en antropologia social i cultural a la Universitat de Barcelona i també en art dramàtic per l’Institut del Teatre. Ha participat en les obres El metge de Lampedusa i Decadència com a ajudant de direcció. S’ha encarregat de l’adaptació i la dramatúrgia de l’obra Annobón, a partir de la novel·la Arde el monte de noche, una de les més reconegudes de Juan Tomás Ávila Laurel, l’escriptor més traduït de Guinea Equatorial. 

Roser Cussó (Barcelona, 1991), Premi Mallorca de literatura infantil il·lustrada 2022. Il·lustradora que treballa per a editorials, institucions culturals i clients d’arreu d’Europa. El seu procés creatiu implica intuïció, investigació i narració d’històries a través d’imatges. Desenvolupa edicions creatives a través de la il·lustració per ajudar infants i adults a connectar amb temes de ficció i no-ficció. Guanyadora de la beca Carnet Jove de disseny 2021. Seleccionada als premis d’il·lustració de Cheltenham 2021 i finalista a l’Exposició d’Il·lustradors de Bolonya 2021.

Marc Donat (Barcelona, 1968), Premi Mallorca de literatura infantil il·lustrada 2022. Autor de llibres infantils com La rateta i el gat burleta (Cruïlla, 2015); El regal perdut del pare Noel (Beascoa, 2013); 1714: L’última bandera (Beascoa, 2014); 25 contes clàssics per llegir en 5 minuts (Beascoa, 2017), i Sant Jordi, la princesa i el drac (Estrella Polar, 2020). Ha traduït diverses novel·les infantils, entre les quals destaquen els títols de la col·lecció «El jardí secret» de Viena Edicions: La teranyina de la Carlota i La trompeta del cigne, tots dos d’E. B. White; El tresor de la neu, de Marie McSwigan; 248 funerals i un gos extraordinari, de Deborah Wiles; L’ou gegant, d’Oliver Butterworth; El peix núm. 14, de Jennifer L. Holm, i La casa de l’Iggie, de Judy Blume. També ha traduït novel·les d’adults com Viatges amb el Charley, de John Steinbeck (Viena, 2019), o Tomàquets verds fregits al cafè de Whistle Stop, de Fanie Flagg (Viena, 2021). S’ha estrenat en el món del teatre musical adaptant la novel·la De qui és el bosc, de Mercè Canela (La Galera).

Sebastián Bruno (Buenos Aires, 1989), Premi Mallorca de Fotografia Contemporània 2022. Artista hispanoargentí graduat en fotografia documental a la University of South Wales, al Regne Unit. Actualment treballa com a fotògraf freelance, cineasta i és professor associat a la mateixa universitat on es formà. Ha exposat els seus projectes a Alemanya, a l’Índia, a Itàlia i al Regne Unit. També ha estat finalista d’alguns premis com el Bafta 2020 (Regne Unit), el Plat(t)form 17, el FotoMuseum Winterthur (Suïssa) o el FotoPress ‘15 de La Caixa.

Vídeos

premis