Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca aproparà la Ruta de Pedra en Sec a tots els pobles de la Serra

El Consell de Mallorca aproparà la Ruta de Pedra en Sec a tots els pobles de la Serra

(17/02/2022)

Aurora Ribot: «ampliam la Ruta de Pedra en Sec en més 70 quilòmetres i la connectam amb tots els pobles».

La inclusió de noves variants permet reforçar la importància del pla especial pel que fa a la preservació del patrimoni cultural pel que fa a la declaració de la serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial per part de la UNESCO, tant del paisatge cultural de la Serra com del patrimoni immaterial de la tècnica de Pedra en Sec.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «ampliam la Ruta de Pedra en Sec en més de 70 quilòmetres i la connectam amb tots els pobles. La filosofia que perseguim és que els camins connectin els diferents pobles de la nostra Serra i d'aquesta manera tenir la natura més a prop per tal de gaudir d'un oci diferent, sostenible i respectuós amb el medi ambient».

L'objectiu d'aquesta ampliació és fer més accessible la serra de Tramuntana a la ciutadania, a més de donar resposta a les peticions de diversos ajuntaments de connectar-los amb la Ruta de Pedra en Sec, i millorar el traçat de la ruta per tal d'augmentar la seguretat dels senderistes, la viabilitat i l'interès patrimonial i paisatgístic del recorregut.

Segons Ribot, «aquesta modificació contribuirà a l'activació econòmica dels municipis de la serra de Tramuntana, ja que la gent que faci la ruta podrà gaudir de la gastronomia i els comesos d'aquests pobles».

Variants, etapes i refugis

Les noves variants incloses permeten donar resposta a les peticions dels ajuntaments de Palma, Puigpunyent, Calvià, Esporles, Lloseta, Mancor de la Vall, Santa Maria i Bunyola, amb recorreguts que enllacen amb pobles o llocs d'interès i que contribueixen al desenvolupament local dels municipis afectats.

Entre les noves variants hi ha: Galilea, la Vileta, Son Sanutges, Universitat, Palmanyola, Santa Maria del Camí, Torre des Verger, sa Costera, Mancor de la Vall, Puig de Maria i la variant del Castell d'Alaró (modificació Comuna de Bunyola i modificació tram 9).

Pel que fa a la modificació d'etapes o variants ja incloses en el Pla Especial d'Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS) destaquen: Etapa 2. Coma d'en Vidal-Esporles. Etapa 3. Esporles-Can Boi. Etapa 5. Muleta-Tossals Verds. Etapa 7. So n’Amer-Pollença.

El nou Pla Especial preveu la creació i ubicació dels refugis de Galatzó, ubicat en les antigues porqueres de la finca pública de Galatzó, i el refugi de Raixa, que estarà situat a Cals Amos, Finca pública de Raixa.

Protecció de la Ruta de Pedra en Sec

La Ruta de Pedra en Sec és un itinerari senderista, definit i senyalitzat per tal de facilitar el trànsit als senderistes i el contacte amb l'entorn natural, cultural i paisatgístic de la serra de Tramuntana.

Està dissenyat per presentar un grau de dificultat baix i adreçat a un públic el més ampli possible. D'acord amb el Pla Especial d'Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec (PERPS), el 2015, la Ruta de Pedra en Sec discorr per la serra de Tramuntana i està constituïda per un traçat principal de 170,74 km distribuïts en 8 etapes, vuit variants que sumen 128,82 km. Tota la ruta té una longitud de 299,56 km.

La ruta passa pels termes municipals d'Andratx, Calvià, Puigpunyent, Estellencs, Banyalbufar, Esporles, Valldemossa, Bunyola, Alaró, Mancor de la Vall, Deià, Sóller, Fornalutx, Escorca i Pollença.

«La recuperació de camins i la seva senyalització permet a la població de Mallorca apropar-se als paisatges i al món rural i natural de la serra de Tramuntana. El Consell de Mallorca vetla pel manteniment, protecció i conservació de la Ruta de Pedra en Sec per allà on passa», ha afegit la consellera.

Més informació: https://caminsdepedra.conselldemallorca.cat/ruta-pedra-en-sec-gr-221