Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Tancant el cercle de la matèria orgànica a Mallorca

Tancant el cercle de la matèria orgànica a Mallorca

(03/06/2022)

La vicepresidenta Ribot: «aquest èxit de la recollida selectiva de FORM és fruit de la gran tasca duita a terme pels Ajuntaments»

La recollida de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM) a Mallorca es va incrementar un 45 % respecte del 2020. Concretament, el 2021 es varen recollir 27.600 tones de matèria orgànica. Són 8.000 més que el 2020, però encara no arriba a xifres anteriors a la pandèmia. De fet, el 2019 es varen recollir gairebé 30.000 tones d’aquest tipus (fonamentalment restes de menjar i restes vegetals de mida petita).
 
L’evolució de la recollida selectiva de la FORM aquests darrers anys mostra un creixement espectacular. Com es pot veure a la gràfica. El passat dilluns dia 30 de maig es va batre el rècord d’entrada de FORM en un sol dia: 203,28 tones, mai n’havien entrat més de 200 el mateix dia.
 
La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot ha destacat que «aquest èxit de la recollida selectiva de la FORM és fruit de la gran tasca de la ciutadania de Mallorca i els Ajuntaments amb la col·laboració del Consell de Mallorca. Actualment 44 dels 53 municipis de l’illa, un 83 %, ja tenen implantada la recollida selectiva de la fracció orgànica (FORM)».
 
Per part seva, el director insular de Residus, Juan Carrasco, ha insistit que «amb l’emergència climàtica és més important que mai “tancar el cercle” de la matèria orgànica a Mallorca i convertir els residus en recursos».

Com es pot observar, actualment la recollida selectiva de la FORM ja supera de forma considerable les dades de recollida dels anys prepandèmics. S’observa, també, una clara variació estacional de la recollida de la FORM el que demostra la importància i implicació d’aquesta recollida en els establiments turístics.
 
Planta metanització II
 
Dimarts passat, aprofitant la visita del cap del Govern d’Andorra es va visitar la planta de metanització de les instal·lacions de gestió i tractament de residus del Consell de Mallorca a TIRME.
 
En aquest sentit, Aurora Ribot ha anunciat que, «ben aviat posarem en marxa la III fase de metanització» i ha recordat que «amb la visita amb la delegació andorrana vàrem demostrar que Mallorca és referent en el model de gestió i tractament dels residus. L’increment any rere any en la recollida selectiva de la fracció orgànica fa que la planta de metanització sigui cada cop més indispensable».
 
La capacitat de la planta s’ha anat incrementant per fases en funció del volum de recollida de fracció orgànica, que ha sofert un increment exponencial, sobretot en els darrers dos anys. El segon digestor de metanització genera un compost de llots i un de matèria orgànica, una millora substancial de la situació fins ara, quan el compost era sempre de mescla.
 
En la planta de metanització es produeix biogàs a partir de la fermentació de la fracció orgànica procedent de la recollida selectiva als municipis i productors específics, mitjançant el qual se genera energia 100% renovable, i també digest, material que posteriorment es converteix en compost.