Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

No i punt! Pobles lliures de violències sexuals

És prou coneguda la problemàtica dels assetjaments, abusos i agressions sexuals patits per dones a les festes populars, on el caràcter multitudinari de les mateixes i l’ús sovint abusiu d’alcohol i d'altres substàncies fan que augmentin les conductes rebutjables, que van des d’un tracte poc respectuós fins a violacions. Totes són conductes absolutament inadmissibles que no podem normalitzar i que ens dicten als poders públics l’obligació d’intervenir, en l’àmbit de les nostres competències, amb diferents mesures per erradicar-les. Una intervenció que hauria de començar per la prevenció.

A més una part important de les festes tradicionals i populars parteixen de la invisibilització de les dones, d’aquesta manera la cultura suposa un obstacle per a els drets de la dona, un paradigma que cerca garantir la igualtat en el gaudi dels drets culturals. Les administracions públiques han de garantir el dret de les dones a tenir accés, a participar i a contribuir en tots els aspectes de la vida cultural, això compren el dret a participar activament en la identificació e interpretació del patrimoni cultural i a decidir sobre las tradicions, els valors o les pràctiques culturals que en tot cas s’han de mantenir, reorientar-se, modificar-se o abandonar-se.

Aquest és l'objectiu de la campanya «No i Punt!»

Per poder visibilitzar de manera clara el rebuig a qualsevol manifestació de les violències sexuals i poder facilitar eines i estratègies per poder-les identificar, prevenir, atendre i fer-hi front, el Consell compta amb l'equip d'agents d’igualtat que implementen la campanya als municipis, col·laboren amb els ajuntaments impartint formació, impulsant i coordinant les diferents estratègies de la campanya, amb punts d’informació i atenció als municipis adherits i compromesos amb la campanya. A més, tota aquesta feina es veu recolzada per una campanya comunicativa molt potent, que és un disseny clar i compartit per tots els municipis adherits, amb diferents formats de cartelleria, fulletons, logos, etc., que pretenen sensibilitzar i aconseguir una major corresponsabilitat social en l’abordatge de les violències sexuals.

La suma d’esforços i el compromís entre les diverses administracions es l’estratègia clau per eradicar la violència masclista i el recurs més eficaç és unir en una mateixa imatge el missatge de rebuig cap a qualsevol acte de violència contra les dones.

El repte que es plantegen les administracions públiques responsables és treure la violència sexual i les agressions sexistes de la seva invisibilitat i abordar-les com una qüestió pública que implica el conjunt de la societat, defugint el seu tractament com quelcom de l'àmbit privat.

El Consell té entre els seus objectius promoure que els espais d'oci siguin espais igualitaris, segurs i de gaudi tant per als homes com per a les dones, lliures d'agressions sexistes, sexuals i homòfobes, per això treballa conjuntament amb els municipis de Mallorca que s'han compromès amb la campanya: Alaró, Alcúdia, Algaida, Artà, Banyalbufar, Binissalem, Bunyola, Calvià, Campanet, Campos, Capdepera, Consell, Deià, Esporles, Estellencs, Felanitx, Inca, Lloseta, Manacor, Marratxí, Muro, Sa Pobla, Pollença, Porreres, Puigpunyent, Sant Llorenç des Cardassar, Santa Maria del Camí, Santa Eugènia, Santanyí, Selva, Ses Salines, Sóller, Son Servera, Valldemossa i Vilafranca de Bonany.

Material de la campanya

Documents relacionats