Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

#NovaNormalitat

Fins nou avís, la Biblioteca Lluís Alemany reobre per als investigadors de dilluns a divendres de 9'00 a 14'00 hores. Cal sol·licitar cita prèvia als telèfons: 971 219 539 / 971 219 540 o 971 219 541.   

#NovaNormalitat

La BCA reobre les portes amb serveis restringits i nou horari: de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30 h i dilluns i dimecres de 17 a 19.30 h.   

El Consell de Mallorca gestiona quatre biblioteques dipositàries d’un important patrimoni documental: la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany, la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu General i la Biblioteca auxiliar de l’Arxiu del So i de la Imatge. També dóna suport a la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, impulsant aspectes com la formació del personal, el treball en xarxa o l’aplicació de les noves tecnologies, així com l’organització d’activitats de foment de la lectura.

A la Biblioteca virtual trobareu tota la informació i serveis de les biblioteques associades, així com catàlegs, recursos i gestions en línia.

Bona lectura!

Què feim?

El Consell salva l'emblemàtica biblioteca del Monestir de la Real que reobrirà al públic i oferirà el seu fons a investigadors

El Consell salva l'emblemàtica biblioteca del Monestir de la Real que reobrirà al públic i oferirà el seu fons a investigadors

(14/06/2019)

La Congregació titular cedeix al Consell de Mallorca la Biblioteca Balear incloent tot el seu contingut, amb la finalitat de mantenir el fons bibliogràfic, comptant amb la col•laboració de la Universitat de les Illes Balears i, donar la possibilitat d'accés al públic en general, especialment per a investigadors i historiadorsEl Consell de Mallorca revitalitzarà i garantirà la preservació de la singular biblioteca del Monestir de la Real a Palma. Amb la seva configuració de tres plantes i 100.000 volums, és una de les més valuoses de les Illes Balears. De fet, la institució insular ha fet avui una passa més per conservar-la i a més obrir-la al públic. Així, es dotarà de personal i digitalitzarà la totalitat del fons. Tot això ho recull el conveni signat avui amb la UIB i la congregació dels Sagrats Cors que la cedeix en el seu conjunt.

El President en funcions del Consell, Miquel Ensenyat ha assegurat que la biblioteca del Monestir de la Real "amaga veritables joies, sobretot en importants àmbits com són la història o la medicina, entre moltes altres disciplines, que poden servir de consulta per a experts, estudiants o professors". De fet, segons Ensenyat, "el seu gran valor ens obligava a fer tot el possible per preservar-la". En el mateix sentit, Francesc Miralles, vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports en funcions ha destacat que "la Biblioteca de la Real acull obres úniques que s'han de conservar en les millors condicions. I és tasca de les institucions, com el Consell de Mallorca, amb l'assessorament de la Universitat, fer que això sigui possible. Aquest conveni no només garanteix això sinó que també obrim un període d'estudi i reflexió per decidir quin ha de ser el seu paper en l'àmbit cultural a Mallorca"

La Biblioteca Balear està integrada per un important fons bibliogràfic especialitzat en temes balears. Va ser fundada en 1933, pel pare Gaspar Munar, amb l'objectiu de recuperar la biblioteca lul·liana que va ser el monestir de la Real abans que la desamortització de Mendizábal, en el segle XIX, provoqués la seva desaparició.
Avui dia, està composta per diverses seccions entre elles la Biblioteca Balear pròpiament dita. Sumant els diversos fons de la Biblioteca del Monestir es compten un total d'uns 100.000 volums, una bona part dels quals es troben a disposició dels lectors interessats, mentre la resta és en espera de la seva classificació.

La Biblioteca Balear, pròpiament dita. És un conjunt documental format per més de 14.000 monografies de temàtica balear, destacant-ne, entre moltes altres, la Historia general de la isla de Mallorca y sus adyacentes (1723) de Jeroni Agustí Alemany, la primera edició en alemany del Die Balearen (1869-1891) de l'Arxiduc Lluís Salvador. Una col•lecció de més de 400 manuscrits, entre els quals destaquen el Llibre del Consolat de Mar (1385), les Constitucions del Monestir de Santa Margalida (1320) la Història de Mallorca de Bonaventura Serra (1771), com també una col•lecció d'obres lul•lianes. Cal esmentar els manuscrits de l'Abat Antoni Ramon Pasqual, de l'annalista i historiador Bonaventura Serra, i d'alguns personatges de la Renaixença, com també ho són els de diverses possessions, que permeten estudiar les antigues Cavalleries, etc., també un bon grapat d'obres de literatura popular. Cal destacar la recuperació d'alguns manuscrits sobre el Monestir, desapareguts en l'esmentada desamortització, com el Llibre extraordinari de la cort de l'abat de la Real (1615).
Un fons antic documental (obres impreses abans de 1.800) format per 1.300 volums, destacant-ne els dotze incunables (obres impreses entre 1450 i 1499) digitalitzats per la Universitat de les Illes Balears, així com una col•lecció d'obres de Ramon Llull des del segle XVI fins al XVIII. La secció de l'hemeroteca formada per un fons de publicacions periòdiques balears amb un total de 300 títols, a més de la col•lecció de 5.000 goigs de les Illes Balears, Catalunya i València. Cal esmentar també el fons gràfic de gravats del segle XVII i XVIII.

La segona secció és la Biblioteca Moragues Monlau, formada per una col•lecció bibliogràfica de 5.000 volums especialitzada en temes de medicina, botànica mèdica, higiene i filosofia, que va pertànyer al polifacètic humanista Pere Felip Monlau (1808-1874) que va destacar com a científic, metge i higienista així com crític literari i diplomàtic.

El Fons religiós suposa un tercer conjunt d'obres, algunes clàssiques dels ss. XV-XVIII, de ciències eclesiàstiques, bona part de les quals encara indispensables per als estudis de dret, dret canònic, litúrgia, etc. 
Completa la col•lecció Fons Pare Francesc Bonafè, especialitzat en botànica balear, i el Fons Pare Cristòfor Veny. La importància d'aquest darrer rau a reunir una quantitat d'obres que permeten situar degudament l'arqueologia balear, en el context de les cultures mediterrànies.

La Xarxa de Biblioteques de Mallorca

Xarxa de Biblioteques

La Xarxa de Biblioteques de Mallorca està composta per 70 biblioteques municipals i la Biblioteca de Cultura Artesana, integrades en la vida cultural dels pobles i eix essencial per a la participació ciutadana.

Aquestes biblioteques tracten de satisfer les necessitats d’informació, formació, cultura i oci de tots els habitants en tots els formats possibles, destacant la incorporació de les noves tecnologies, com l’ús d’Internet i de suports electrònics. Moltes biblioteques difonen la seva informació i faciliten la participació dels usuaris amb eines 2.0, traspassant les fronteres físiques dels propis locals.

A més, el Consell facilita fons bibliogràfics adaptats a les necessitats específiques de les persones usuàries de les biblioteques. Aquests fons es complementen amb les col·leccions locals, essencials per conèixer la història i la vida dels municipis. A les biblioteques podeu trobar informació sobre la història del municipi ja que part de les publicacions locals històriques, que abasten un període que arriba fins al segle XIX han estat digitalitzades. També hi trobareu revistes i diaris locals per estar sempre al dia de tot allò que succeeix.

Les biblioteques tracten de mantenir les seves instal·lacions en les millors condicions possibles per oferir serveis de qualitat dins de les seves possibilitats i el Consell hi col·labora mitjançant la convocatòria d’ajudes i subvencions.

Documents relacionats

Enllaços relacionats

Tràmits i procediments relacionats