Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Artesania

L’artesania de Mallorca parla de la nostra història, de les tradicions i la cultura de la nostra illa. Perquè els nostres mestres artesans han fet del seu art, habilitat i dedicació un ofici que en molts casos ha estat transmès de generació en generació. Parlam d’oficis tan diversos i valuosos per al progrés econòmic i cultural de la nostra illa com ara el de mestre d’aixa, marger, picapedrer, fuster, ferrer, vidrier... entre molts d’altres, sense oblidar els relacionats amb les arts plàstiques, la gastronomia, la moda o la música, fins a un total de més de 240 oficis que trobareu aquí classificats en 17 famílies. 

Des d’aquest apartat podreu accedir al repertori d’oficis artesans, als diferents registres d’artesans de Mallorca i a informació sobre subvencions, cartes d'artesania, premis, fires i mercats, legislació i marc normatiu, entre d’altres.

Gairebé 800.000 euros del Consell de Mallorca per a la promoció de l’economia i el producte local

Gairebé 800.000 euros del Consell de Mallorca per a la promoció de l’economia i el producte local

(05/03/2020)

Ajuntaments, mancomunitats, i teixit empresarial local es poden beneficiar dels ajuts, que, com a novetat enguany, també estan disponibles per a cooperatives

El Consell Executiu d’aquesta setmana ha aprovat la convocatòria de subvencions per a esdeveniments de promoció de l’economia i el producte local del 2020, que està dotada en 799.000 euros i a la qual poden optar entitats locals (ajuntaments i mancomunitats) i entitats privades (associacions, fundacions, altres entitats sense ànim de lucre, cooperatives i associacions empresarials del petit i mitjà comerç d’àmbit insular). 

Així ho han explicat avui en roda de premsa el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, i el director insular de Promoció Econòmica i Producte Local, Joan Font. Alzamora ha assenyalat que un dels objectius del Consell és “donar a conèixer el producte de Mallorca i donar-li un vertader impuls, així com al teixit empresarial que hi fa feina”. És dins aquesta finalitat que es convoquen aquestes subvencions de gairebé 800.000 €. 

Per al conseller, s’ha d’entendre la promoció econòmica des de dos punts de vista. Per una banda, actuacions que tenguin repercussió per al producte local i que promoguin el petit i mitjà comerç. Per altra banda, accions de formació, sensibilització i dinamització en matèria d’economia social i sostenible. En aquest sentit, Alzamora ha dit: “Volem que s’activi aquest teixit empresarial local, però també que aquest empresariat local ho faci a través de l’execució de projectes favorables a l’economia sostenible. Producte local , producte de quilòmetre 0 i producte fet a Mallorca són economia sostenible”.  

Precisament, una de les novetats d’enguany és que les societats cooperatives poden optar als ajuts, ja que s’entenen com a element d’economia sostenible i social a potenciar. Quant a la valoració dels projectes, també s’ha introduït un nou criteri, tal com ha explicat el director insular Joan Font: “es valorarà els resultats que s’esperen de les actuacions: la quantitat de públic assistent, l’ocupació creada per l’esdeveniment o l’impacte ambiental i social que pugui tenir”.

Fires, mostres dedicades a producte local, dinamitzacions comercials, fins i tot accions per promocionar el producte local a fora de Mallorca. 

Poden ser projectes executats des de l’1 de juliol de 2019 o que s’hagin de dur a terme fins al 30 de juny de 2020. Les sol·licituds es podran presentar durant 20 dies hàbils a partir de la publicació de la convocatòria al Butlletí Oficial de les Illes Balears. 

Joan Font ha explicat que la convocatòria d’enguany s’estructura en 4 línies, amb la finalitat de tenir el màxim abast dins el món de la promoció econòmica i del producte local. La major quantia es destina a la línia per a ajuntaments (529.000 euros). “Creim que els ajuntaments han de ser una eina bàsica per potenciar les economies locals i per promoure els productes locals”, ha dit Font, “i volem que s’impliquin”. Igualment, la línia 3 està disponible per a ajuntaments i mancomunitats, “ja que les mancomunitats han de tenir aquest paper de promoure l’economia local o del territori on són presents”.

Exemples d’actuacions subvencionables són l’arrendament d’instal·lacions o equipaments, l’adquisició d’instal·lacions inventariables municipals, la contractació externa d’assessorament i organització o el servei de personal directament relacionats amb l’activitat subvencionada (enllumenat, vigilància, etc.).

 

 

Actuacions subvencionables

Beneficiaris

Quantia màxima de la subvenció per entitat

Nombre de projectes subvencionables per entitat

Línia 1

(125.000 €)

Fires i mostres comercials o activitats culturals, gastronòmiques i artístiques que promocionin el petit i mitjà comerç i els productes locals de Mallorca, projectes de promoció, formació i sensibilització en matèria d’economia social i sostenible

Associacions, fundacions i altres entitats sense ànim de lucre i societats cooperatives.

 

8.000 €

2

Línia 2 (529.000 €)

Fires i mostres comercials o activitats culturals, gastronòmiques i artístiques que promocionin el petit i mitjà comerç i els productes locals de Mallorca

Ajuntaments de Mallorca

35.000 €

2

Línia 3 (40.000 €)

Activitats dirigides al foment de l’emprenedoria empresarial i la cooperació empresarial dins l’àmbit local

Ajuntaments i mancomunitats de Mallorca

10.000 €

1

Línia 4 (105.000 €)

Projectes de dinamització i promoció comercial del petit i mitjà comerç local i/o del producte local

Associacions empresarials de petit i mitjà comerç d’àmbit insular (també federacions)

20.000 €

2

Vídeos

Subvencions economia local

Enllaços relacionats

Tràmits i procediments relacionats