Església de Sant Miquel. Marededéu morta

Descripció

Ñ1I2370 MAREDEDÉU MORTA DE LA PARROQUIAL DE FELANITX
Imatge de la Marededéu jacent, amb les parpelles closes i les mans juntes sobre el pit en actitud de concentració i de pregària. L’embolica un mantell blau decorat a base de línies molt fines realitzades amb el treball de punxó que permet descobrir l’or que prèviament s’havia aplicat a la superfície. Les vores del mantell són daurades i presenten una sanefa de motius geomètrics en relleu a la cara exterior, mentre que a l’interior duen una decoració de motius vegetals pintats. Sota el mantell, vesteix una túnica d’un color rosat, també decorada amb treball de punxó que deixa entreveure el daurat, cenyida amb una corretja amb motius en relleu que li arriba gairebé fins als peus. Les mànigues de la túnica presenten una franja blanca amb una sanefa de fulles de color daurat. Duu un cobricap blanc també decorat amb punxó i un mantell curt també blanc. Sols sobresurten damunt les robes la cara, les mans i els peus nus. La corona és de fusta platejada amb motius en relleu; el cèrcol presenta les dotze estrelles combinades amb raigs, mentre que la diadema duu flors de lis.

PLAÇA DE SANTA MARGALIDA, 6 (ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MIQUEL)
FELANITX

General
Objectes: MAREDEDÉU MORTA
Seccions: ESCULTURA
Autors: ANÒNIM
Època (classificació): s. XVI
Tècniques: DAURAT; TALLA POLICROMADA; ESTOFADURA
Suports: FUSTA

Mides i marques
Llarg: 187
Ample: 55

Intervencions
Estat actual: BO
Observacions: Presenta un lleuger desgast de l’estofat, en algunes zones és més acusat que en altres.
Recomanades: Ubicació en un context adient per a la conservació de la imatge.
Realitzades: No estan documentades.

Administració
Nº Inventari: MDM 0022

Varis
Ubicació topològica: CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DELS DOLORS (SEGONA CAPELLA DE L’ESQUERRA)
Observacions: FESTA. Es col•loca el llit al centre de la nau. Sobre la festivitat de la Mare de Déu d’agost al segle XVIII, Pere Xamena ens diu que «dia 15 d’agost al capvespre es feia processó solemne, portant la imatge de la Mare de Déu Morta deu homes vestits amb camis (túnica blanca que cobreix el cos del sacerdot des del coll fins als peus, per dir missa; cast. Alba) i dalmàtiques amb una cresta on estava escrit el nom de cada un dels apòstols. Davant hi anava Sant Joan i a darrera Sant Pere amb capa pluvial; però això se suprimí per lo ridícul que era veure dotze pagesos endiumenjats amb dalmàtiques.» UBICACIONS ANTERIORS: Originàriament, la imatge estava a la capella de Ramon Llull, en la qual encara es pot veure el nínxol, cobert amb una pintura amb una representació de la Marededéu morta.
Bibliografia:
BARCELÓ ADROVER, Antoni; BENNÀSSAR COLL, Bernat; SALVÀ SIMONET, Bartomeu. Guia dels pobles de Mallorca. Felanitx. Palma: Hora Nova SA, 2003, pàgs. 65-66.
XAMENA FIOL, Pere. Història de Felanitx, volum segon. Palma: Gràfiques Miramar, 1975, pàgs. 45 i 122.
XAMENA FIOL, Pere. Visita a l’església parroquial de Sant Miquel de Felanitx. Felanitx: Ajuntament de Felanitx, 1989, pàg. 30-32.
Data de presa de dades: 21/05/04

Responsabilitat de la fitxa: Consell de Mallorca
Redacció inicial: 2004
Publicació: 01/08/20