Església de Sant Miquel. Coberta d'urna

Descripció

Ñ1I2372 • COBERTA D’URNA DE LA PARROQUIAL DE FELANITX
Pintura sobre tela, de format rectangular, que reprodueix l’escenari litúrgic de la festa de la Marededéu d’agost. La Marededéu jacent apareix amb les parpelles closes i les mans juntes sobre el pit. Vesteix una túnica rosa i un mantell blau li cobreix el cap i es replega sobre el ventre. Els peus no estan nus, sinó que duu unes sandàlies d’inspiració clàssica. El seu cap, lleugerament inclinat i envoltat d’una aurèola lluminosa, es recolza sobre un coixí vermell. Al fons, una sèrie de grups de putti contemplant l’escena. Aquesta pintura constitueix la tapa del nínxol destinat a guardar l’estàtua de la Marededéu morta. S’ha de tenir en compte que la figura de la Verge es guardava tot l’any tancada per protegir-la de la pols. Era freqüent tapar-la amb una tela com aquesta, ja que en temps antics no hi havia vidres i també per un cert respecte sacre que duia a cobrir les imatge en certes dates assenyalades.

PLAÇA DE SANTA MARGALIDA, 6 (ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL)
FELANITX

General
Objectes: PINTURA
Seccions: PINTURA
Època (classificació): s. XVIII (1ª meitat)
Tècniques: OLI
Suports: TELA

Intervencions
Estat actual: REGULAR
Observacions: Pel·lícula fina de pintura que en alguna zona ha desaparegut. Oxidació del vernís i altres capes superficials dipositades que impedeixen la correcta lectura de l’obra. Craquel·lat generalitzat.
Recomanades: Restauració, canvi de bastidor i millorar les condicions ambientals.
Realitzades: No estan documentades

Administració
Nº Inventari: MDM 0024

Varis
Ubicació topològica: CAPELLA DEL BEAT RAMON LLULL (SISENA CAPELLA DE LA DRETA)
Observacions: En el segle XVII aquesta capella estava dedicada a l’Assumpció de la Mare de Déu i s’hi va fer un retaule on es venerava la imatge de la Marededéu morta tallada al segle anterior (veure XAMENA, 1975). El retaule que presideix actualment la capella del beat Ramon Llull fou construït devers l’any 1715 per mestre Antoni Barceló.

Bibliografia:
BARCELÓ ADROVER, ANTONI / BENNÀSSAR COLL BERNAT / SALVÀ SIMONET, BARTOMEU. Guia dels pobles de Mallorca. Felanitx. Palma: Nora Nova SA, 2003, pàgs. 65-66.
XAMENA FIOL, PERE. Història de Felanitx, volum segon. Palma: Gràfiques Miramar, 1975, pàg. 45.
XAMENA FIOL, PERE. Visita a l’església parroquial de Sant Miquel de Felanitx. Felanitx: Ajuntament de Felanitx, 1989, pàgs. 30-32

Data de presa de dades: 21/05/04

Submobles del moble
Codi: Submoble

Responsabilitat de la fitxa: Consell de Mallorca
Redacció inicial: 05/10/04
Publicació: 25/11/2022