Clara Hammerl

Figura destacada de l'any 2017, una pionera compromesa amb Mallorca (Prússia 1858-Argentina 1931)

Clara Hammerl arribà a Mallorca en 1879, procedent de Berlín de la mà del seu marit , Guillem Cifre, ideòleg de Caixa de Colonya, una caixa d’estalvis que tenia la voluntat d’estimular el costum d’estalviar entre els treballadors.

Al començament, Clara Hammerl treballà a la Institució Lliure d’Ensenyança de Pollença, una de les fites més destacables de la pedagogia a Mallorca amb un model d’educació progressista i laica. En aquesta feina, ja es va topar amb la mentalitat catòlica i tradicional dels vilatans i va fer que Clara tingués que suportar l’escarn i les crítiques de gran part dels habitants del poble de Pollença.

A l’any 1908 morí el seu marit i ella agafà les brides de Caixa de Colonya, i així es va convertir en la primera directora d’una entitat financera d'Espanya. Tot plegat , lluitant contra una societat que l’acusava de no catòlica (la seva religió era la luterana) i de males praxis. A més la censuraven per ser una dona revolucionària, però va saber fer-se un lloc en un món en el qual el poder només l’exercien els homes.

Escultura

El Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Pollença han inaugurat un bust de Clara Hammerl fet per l’escultora Georgina Gamundí, a la plaça dels Seglars de Pollença, on l’homenatjada va viure i va desenvolupar la vessant financera i pedagògica.

Amb poques fotografies i de poca qualitat, la jove escultora pollencina Georgina Gamundí ha superat el repte de transmetre en una escultura, la fisonomia i la personalitat d’una dona alta i de semblant seriós, de personalitat forta, amb una fermesa moral indiscutible i amb un sentit impecable del deure, Clara Hammerl.


Informació relacionada

  • Còmic Clara Hammerl, caminant per la igualtat

    Descàrrega
  • Còmic Clara Hammerl, versió alemanya. Agraïment al Consolat Alemany a Mallorca.

    Descàrrega
  • Guia Dones excepcionals en el camp de l'educació

    Descàrrega